Bygdens byar

Texterna nedan är hämtade från boken Härjedalens ortnamn och bygdesägner av Erik Modin från 1902-1903.


I bygder


Särvsjön

Särvsjön var ursprungligen ett Hedeboar tillhörigt fäbodställe.

Omkring 1780 övertogs stället, sedan det förut börjat åbyggas, av komministern i Hede Eric Mört (f. på Alnön), vilken efter att hava blivit skild från sin tjänst här levde i en stor fattigdom till sin död 1789.

Namnets härledning är dunkel. Man har tänkt å fiskearten sarv, som förmenas finnas i sjön. Sannolikt är det med tanken härpå som det skrives Sarfsjön 1780. Men sarven finns lika litet i denna som någon annan av Härjedalens sjöar. Man skulle ock kunna sätta i fråga en lapsk rot till ordet, densamma som ingår i t.ex. Särvatjåkko (Lule lappm.). Men lapska beståndsdelar i härjedalska ortnamn äro tvivelaktiga, ven om de i några fall kunna sättas i fråga.

Nordlander (Ångermanl. fiskevatten i Norrl. saml. I, s. 13, 16) upptager en sjö i Häggdångers s:n med namnet Sjösjön(Siötresk 1565) vid en by Sjö. I Särsjön, såsom bynamnet ännu av de gamla vanligvis uttalas (det skrevs ock Särsiö 1791), spåra vi en liknande bildning. Begynnelseleden är isl. sær (= sjór, sjö). Uppkomsten av namnet kan då tänkas så. Traktens fiskare och jägare namnde vattnet blott Sær (sjön), såsom ännu ofta är fallet bland dem, som bo vid en sådan Det från ett äldre språkskede kvarlevande ordet sedan till ett egennamn, och detta fick sig som en medveten eller omedveten förklaring tillagt ordet sjö. Sålnda uppkom Sær-sjön (eg. Sjösjön). På en sådan utvekling, en äldre ordforms förklaring med en motsvarande nyare, vilken sammanfogats med den förra, är ett exempel förut givet s. 72 i det där anförda ortnamnet Brunnbäclken. v sjön har då den närliggande Sär(v)-vålen fått namn.

Byn har tre gårdar utan särskilda namn.


Rönningsåsen

Rönningsåsen är ett icke synnerligen gammalt nybygge. Före avvittringen säges stället hetat Römningsåsen enär för lång tid tillbaka s.k. römmare (rymmare eller kringsstrykande stigmän, vanligen soldater som rymt ur tjänsten) skola haft sitt tillhåll i en tjock skogsås ej långt ifrån nuvrrande byn.

Namnets nuvarande uttal tyder åen härledning från rödja (rönning).


Henådalen / Kläppen

Henådalen kallas även och vanligen Kläppen, enär nybygget är beläget nära intill Lövkläppens berghöjd. Byn har förr hört till Hede socken, men överflyttades genom nådiga brevet av 20 juli 1894 till Storsjö.

Det förstnämnda namnet kommer sig av nybyggets läge i en dalgång, genom vilken Henån framflyter.