En resa med bil från Särvsjön våren 1946

Funnet bland samlade papper tillhörande framlidne Sven Olof Hedmark. Publicerat med tillåtelse av Sven Olofs dotter Maj. Publicerat 04 april 2021.

(Handskrivna anteckningar i marginalerna har tagits med men markerats inom parantes och i grå färg)


Berättat av Astrid Jonsson

När Emilia Långström var lärare i Särvsjöns skola ordnade hon en dag en utfärd för skolbarnen med bil till Hede. Chaufför var Ingvar Långström som körde postbil. Vilket äventyr! Bara att åka bil var inte vardagsmat 1946!


Framme i Hede var det ordnat med varm choklad och smörgåsar inne på Evys pensionat. Efteråt kunde barnen i frihet ta en titt på det märkvärdigt tättbebygda Hede medan Ingvar uträttade ärenden. Affärer med skyltfönster att titta på olika saker i. Det som idag är Storgatan var då genomfarten för all trafik genom landskapet, men det var inte så många bilar att akta sig för. På ”Näldens”, hos Agnes Olsson, köpte jag en fin vas som det stod Hede på. Den har jag kvar än uppe i sätern.


Mitt i byn fanns Ida Hanssons kiosk, och där kunde vi köpa kola. Det fanns 2½-öres(TVÅ FÖR 5 ÖRE skulle det stått idag) och 5-öres kola. Dit kom en lång man på skidor iförd riktiga skidkläder. Det var Göte Backman på hemväg från hoppbacken väst i byn.

Innan det var iväg igen måste Ingvar tanka bilen. Det var också intressant att se på. Men inte kunde väl all den där bensinen rymmas i det lilla skåpet med påfyllningsslang??

Fyllda av tanken på allt man kunde berätta om för dem där hemma vändes näsan mot Särvsjön igen. Och minnet av dagen lever än!